Algemeen

Missie, visie en kernactiviteiten

Waar staan we als scholengroep voor?

Als scholengroep hebben wij een heldere gezamenlijke maatschappelijke opdracht, een missie. Waarom bestaan we, wat is ons doel? Onze missie geeft richting en betekenis aan alles wat wij doen voor de leerlingen (en hun ouders/verzorgers) die naar onze scholen komen.

Missie & visie

Scholengroep Over- en Midden-Betuwe biedt dichtbij huis ambitieus en eigentijds onderwijs op maat aan leerlingen van 2 tot 18 jaar in een uitdagende en dynamische leeromgeving. Daarbij zetten wij in op het bieden van kansen en talentontwikkeling. We helpen de leerlingen om een toekomstrichting te vinden die bij hen past, door selectie en oriëntatie in het primair en voortgezet onderwijs, zodat zij een weloverwogen keuze maken voor hun vervolgstudie. 

Onze scholengroep biedt ruimte voor verschillende geloofsovertuigingen. We richten onze blik op de wereld en koesteren diversiteit. We zijn trots op onze rol binnen de samenleving, en voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van onze leerlingen en medewerkers.

KERNWAARDEN

Bij het uitvoeren van deze missie baseren wij ons op gezamenlijke kernwaarden die verankerd zijn in ons dagelijks handelen. Ze geven houvast aan onze medewerkers, onze leerlingen, ouders en iedereen met wie we samenwerken om het beste onderwijs in de regio te realiseren. Onze kernwaarden vormen samen het woord STERK.

Wat bedoelen we hier feitelijk mee en wat betekent STERK voor ons dagelijks handelen?

Samenwerken: We leren met en van elkaar, met en van onze leerlingen, hun ouders en  onze partners. Samen werken we aan het beste onderwijs in de regio.

Trots: We zijn trots op onze leerlingen, op onze medewerkers en op de resultaten die ze bereiken. Ook zijn we trots op onze samenwerkingsverbanden. We zijn er trots op dat we dé onderwijspartner in de regio zijn.

Eigentijds: We bieden onderwijs van nu, in het nu. Een modern aanbod van gepersonaliseerd, maatschappelijk relevant onderwijs, met nieuwe, interactieve werkvormen en hulpmiddelen.

Richting de wereld: We zijn ‘Wereldscholen in de Betuwe’. We bereiden onze leerlingen voor op hun rol in de maatschappij, zodat zij uitgroeien tot wereldburgers.

Kansen bieden: We bieden kansen. Kansen aan leerlingen, maar ook aan medewerkers. Talentontwikkeling en maatwerk staan centraal, zowel in ons onderwijs-aanbod als in ons personeelsbeleid. Samen werken we aan een leven lang leren.

Identiteit 

De Scholengroep Over- en Midden-Betuwe is een interconfessionele scholengroep gebaseerd op het rooms-katholieke- en het protestantschristelijke gedachtegoed. In ons pedagogisch klimaat en in ons handelen laten wij ons in ons handelen inspireren door de brede christelijke traditie om op een eigentijdse én diverse wijze een positieve bijdrage te leveren aan  

Deze vraag bevat drie belangrijke waarden:

WE: wat kan ik, jij, wij, ieder vanuit eigen rol bijdragen, dus nadrukkelijk SAMEN;

HET: het primaire proces centraal, het leerproces van leerlingen optimaal faciliteren;

BETER: doorlopend verbeterstappen maken, in wisselwerking met ontwikkelingen “buiten en binnen”.

Specifiek:

  • WE
    We doen het samen, maar ieder vanuit zijn rol: samen is beter dan alleen.
    Door vanuit de WE vorm te spreken, wordt verbinding en nabijheid geïmpliceerd. Er is geen sprake van overname van elkaars werk en verantwoordelijkheden, maar wel dat we elkaar helpen vanuit onze eigen rol. Basis hierbij is een heldere opdrachtformulering, verificatie of de ander de opdracht begrijpt, kan uitvoeren en/of wat daarvoor nodig is. Dit vanuit een binnen het DO helder gedefinieerde opdrachtgever-opdrachtnemersrol. 
  • HET
    Hierbij staat het leerproces van leerlingen centraal. Bij elke vergadering, voorbereiding van de les, gesprek tussen collega’s, veranderingsproces, aanschaf van apparatuur, etc. dient de vraag gesteld te worden in hoeverre hiermee het leerproces van leerlingen verbeterd kan worden.
  • BETER
    Dit betreft de wens en noodzaak om continu onszelf te blijven verbeteren. Elke dag weer omdat het altijd ‘nog beter’ kan. Energiegevers- en energie stimulansen zijn hierbij geformuleerde kortlopende verbeteropdrachten die in 4 tot 8 weken aantoonbaar resultaat opleveren.

Strategisch beleidsplan

Koers voor de jaren 2021-2023
Wij zijn een scholengroep met een lokale functie. Onze scholen hebben een nauwe relatie met de lokale leefgemeenschap en nemen zo nodig een voortrekkersrol op zich om de lokale gemeenschap te verstevigen. Wij maken ons STERK voor het in stand houden van kwalitatief goed, thuisnabij, en kleinschalig georganiseerd onderwijs, waarin elke leerling en medewerker zich gezien en gekend voelt. 

Bij deze lokale aanpak past ook dat wij al onze leerlingen intensief coachen om na te denken over de (leer)doelen die zij zelf willen bereiken en de wijze waarop ze dat doen. Dit doen we omdat wij erin geloven dat het leren van de leerling een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen leerling (ouder) en docent. 

We zetten in op maatwerk en eigentijdse leervormen om in te spelen op de verschillende leerbehoeftes van leerlingen. Dit geldt niet alleen voor leerlingen, maar ook voor onze medewerkers. 

Via goed personeelsbeleid stimuleren we dat medewerkers blijven reflecteren op hun eigen handelen en ondersteunen we hen en daarmee de professionele ontwikkeling van onze scholen. 

Hier hebben we de volgende doelen aan gekoppeld: 

Doel: Een stevige band met de lokale gemeenschap

  1. Onze scholen zetten actief in op het verstevigen van de band met de lokale leefgemeenschap. 
  2. Onze scholen nemen een voortrekkersrol in de samenwerking met andere partners in de regio.
  3. Onze ouders worden actiever bij de school betrokken. 
  4. Onze scholen versterken de onderlinge band.

Doel: Gedeelde sturing in het leerproces  

Gepersonaliseerd leren betekent voor ons een onderwijsleerproces waarin de verantwoordelijkheid voor het leren van de leerling uitdrukkelijk gezamenlijk gedragen wordt door leerling (ouder/verzorger) en docent. Wij willen dat leerlingen (leren) nadenken over de (leer)doelen die ze willen bereiken en de wijze waarop ze dat doen. Om goed aan te sluiten bij de verschillen in leerbehoeften van leerlingen zetten wij het leerdoelgericht werken centraal in ons onderwijs. 

  1. Onze scholen zetten in op de verdere ontwikkeling van formatief leren/toetsen, maatwerk, keuzevrijheid en differentiatie. Dit vraagt ook om een vertaling naar leermiddelen en (meer methode-onafhankelijke) lesvormen waarbij ICT uiteraard ook een rol speelt. We maken hierbij gebruik van wat we hebben geleerd tijdens de coronaperiode en breiden deze ontwikkelingen verder uit. 
  2. Onze scholen intensiveren de coachingsmomenten. De coaching richt zich zowel op de (leer)doelen en het leerproces als op het welzijn van de leerling. Hiermee proberen we ook de uitstroom van leerlingen naar bijvoorbeeld het VSO te beperken.
Het strategisch beleidsplan 2021-2023 is te raadplegen via de site van onze scholengroep.

Doel: verder ontwikkelen van goed personeelsbeleid

Het realiseren van onze koers gebeurt op school, in de klas. Onze koers komt in zicht als elke medewerker zich de vraag stelt: “wat betekent deze koers voor mijn handelen, wat moet ik anders doen, bij of afleren?”. Congruent aan de leerlingen vragen we ook van onze medewerkers om na te denken over de eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van de school. 

Dit is (nog) niet voor iedereen vanzelfsprekend en vraagt om de verdere vormgeving van goed personeelsbeleid. Dat betekent in elk geval:

  1. Onze leidinggevenden zijn vaardig in het continu voeren van ‘het goede gesprek’.
  2. Onze docenten organiseren een (bovenschools) professionaliseringsaanbod waarbij het leren van én met elkaar en daarmee met de school als organisatie, centraal staat.

Op basis van een gezamenlijke strategische personeelsplanning maken onze directeuren zich sterk om ook voor de komende jaren een kwalitatief hoogwaardig personeelsbestand te behouden.

In 2023 zullen de strategische doelen voor de jaren 2024 en daaropvolgend geformuleerd worden.

Tussentijdse evaluatie koers 2021-2023

In 2022 heeft een tussentijdse evaluatie van de strategische koers plaatsgevonden. De evaluatie heeft plaatsgevonden met het team van directeuren. De uitkomsten van de evaluatie zijn met de partners in de governance driehoek, RvT en medezeggenschap, gedeeld.

De evaluatie heeft de volgende actualisatie van de doelen opgeleverd:

Het verstevigen van de band met de lokale gemeenschap, met de ouders en met elkaar

In 2023 loopt het huidige strategische beleidsplan af.

Daarom zal begin schooljaar2023-2024 gestart worden met de opzet van een nieuw strategisch plan. We zullen hier uiteraard al onze belangrijke stakeholders in de lokale omgeving bij betrekken: ouders, collega-scholen, gemeenten, stagebedrijven, etc.

Hiervoor gebruiken we onder meer de “SGOMB” strategie-dag die we in de week van het onderwijs (oktober 2023) daartoe organiseren.

Bijgestelde doelen:

  • We evalueren het huidig SBP 21-23 en leggen samen de nieuwe strategische doelen vast in een SBP 24-27.
  • We verstevigen onze onderlinge band op een ‘SGOMB’-strategie-dag in de week van het onderwijs (3 oktober 2023). We vieren dan de fusie, maken een start voor een nieuw SBP 24-27 en wisselen onderling kennis met elkaar uit.
  • We implementeren de fusie (harmoniseren van regelingen procedures en processen a.d.h.v. de daartoe opgestelde ontwikkelagenda), zodat alle facilitaire processen soepel blijven lopen of nog beter gaan lopen dan nu het geval is.

Het toewerken naar meer gedeelde sturing in het leerproces

Op al onze scholen wordt er momenteel toegewerkt naar meer gedeelde sturing in het leerproces. Via een STERK kwaliteitsbeleid willen we deze ontwikkeling via het volgen van de PDCA-cyclus goed volgen en stimuleren. Het verder versterken van onze kwaliteitscylus helpt ons om dit doelgericht te doen. We gaan daarom verder met de aanbevelingen in de beleidsnotitie Kwaliteitszorg (versterken kwaliteitscultuur), de aanbevelingen uit het vierjaarlijks inspectieonderzoek (concretere doelen stellen) en het toezichtkader van de inspectie (alle scholen voldoende of goed).

Bijgestelde doelen:

  • We verbeteren ons inzicht en overzicht in de data waarmee we werken in onze cyclus, zodat we goede sturingsinformatie hebben om het gesprek met de leerling en de docententeams op een goede manier te voeren. We zorgen er minimaal voor dat op team, jaarlaag- en sectieniveau op het juiste moment over de juiste gegevens beschikt kan worden als het gaat over leerlingenprestaties en de kwaliteit van onze lessen op school en teamniveau.
  • We versterken onze kwaliteitscultuur (op niveau van teams, secties, individuele medewerkers) door het meer cyclisch denken binnen de scholen te ontwikkelen. Het bovenschoolse expertteam kwaliteitszorg wordt hierin getraind en draagt deze kennis vervolgens over binnen de scholen. Dit team is ook betrokken bij de ouder en leerlingentevredenheidsonderzoeken, zij zorgen samen met de schoolleiding ervoor dat dit op een goede manier binnen de school geborgd wordt.
  • De schoolleidingen ontwikkelen zich indien nodig in het stellen van meer concrete doelen op schoolniveau zodat we weten wanneer we ons doel bereikt hebben en tevreden mogen zijn. Hierbij worden ze ondersteund door de adviseur onderwijs en kwaliteit. In schooljaar 2023-2024 resulteert dit in meer concrete doelen in de schooljaarplannen.
  • We versterken de kennisdeling binnen de scholengemeenschap op het gebied van een viertal thema’s: brede brugklas, nieuwe leerweg, kleine secties, basisvaardigheden.
  • OBC Huissen werkt toe naar een voldoende oordeel in februari 2024, hiervoor krijgen ze als tussenstap in februari 2023 het oordeel onvoldoende van de inspectie.
  • De Lammerts van Bueren school werkt toe naar een oordeel goed in 2023.
  • OBC Bemmel, OBC Elst en het HPC houden hun voldoende oordeel vast.

Het verder ontwikkelen van goed Personeelsbeleid

In onze visie en strategische doelen ‘21-23’ onderkennen we het belang van goed personeelsbeleid: “Via goed personeelsbeleid stimuleren we dat medewerkers blijven reflecteren op hun eigen handelen en ondersteunen we hen en daarmee de professionele ontwikkeling van onze scholen”.

Los van het werk op onze scholen, zien we dat de leerlingen en de samenleving in toenemende mate complexer worden en dat het voor medewerkers niet altijd meevalt om daar goed mee om te gaan. Persoonlijk leiderschap, vitaliteit en werkgeluk zijn de thema’s waarin we in ons nieuw op te stellen strategisch personeelsbeleidsplan maar ook in de praktijk van alledag veel aandacht aan gaan besteden. Het komt terug in ons MD-traject, de kweekvijver en de jaargesprekken. Daarnaast besteden we in dit kader aandacht aan het terugdringen van het ziekteverzuim en het behalen van de accreditatie voor onze opleidingsschool Alium.

Bijgestelde doelen:

  • Om tegemoet te komen aan het gevoel van in handelingsverlegenheid van medewerkers in het contact met (groepen) leerlingen, ontwikkelen we voor (en door) medewerkers een incompany scholingsaanbod over:
    • De veranderende leefwereld van leerlingen.
    • Het handelingsrepertoire dat dit van de medewerkers vraagt.
    • Het oefenen daarmee.
  • We voeren met behulp van de DOT met elke docent het gesprek over de kwaliteit van zijn lessen en bespreken indien van toepassing welke ondersteuning nodig is om deze nog beter te maken.
  • We vergroten het leiderschapspotentieel binnen onze scholen door 12-16 medewerkers in schooljaar 23-24 deel te laten nemen aan een intern leiderschapsprogramma (kweekvijver). Naast toekomstige schoolleiders gaat het daarnaast ook om teacher leaders. Het MD traject voor onze huidige leidinggevende wordt eind 2023 afgerond en geëvalueerd.
  • Onze opleidingsschool Alium rondt het accreditatieproces positief af.
  • We brengen het ziekteverzuim scholengroepbreed terug naar minder dan 5%.
  • We ontwikkelen i.s.m. medewerkers een nieuw, eenvoudig kwalitatief taakbeleid voor OP en OOP dat met ingang van schooljaar 24-25 van kracht is.