Doelen en resultaten
De wijze waarop ons onderwijs is gehuisvest in de aan de gemeenten toebehorende gebouwen heeft grote invloed op bijvoorbeeld studieresultaten, het welbevinden van leerlingen en medewerkers en heeft invloed op de beleving van veiligheid in het gebouw.
De eind 2021 opgeleverde nieuwbouw van OBC Elst is daarmee een ‘schoolvoorbeeld’ voor wat betreft duurzaamheid, klimaatbeheersing en ‘frisse scholen klasse 2’. De officiële opening van deze nieuwbouw door André Kuipers heeft, onder invloed van corona, op 22 april 2022 plaatsgevonden.
Jaarlijks wordt ten behoeve van de meerjarenbegroting het strategisch huisvestingsplan herijkt op actualiteit. In dit huisvestingsplan worden op basis van een jaarlijkse schouw van de gebouwen en installaties, keuzes gemaakt voor onderhoud en eventuele bouwkundige aanpassingen ter verbetering van de omgeving van ons onderwijs.
Gezien de datering van met name de gebouwen waarin OBC Huissen en OBC Bemmel (havo-vwo) zijn gehuisvest, is een keuze gemaakt voor het louter in stand houden van het gebouw en installaties. Voor het deel havo-vwo van OBC Bemmel is nieuwbouw voorzien en is in 2022 samen met de gemeente Lingewaard, gewerkt aan een voorlopig ontwerp. Vooralsnog wordt rekening gehouden met een oplevering van de aan het gebouw Essenpas aangebouwde nieuwbouw, in 2026-2027. De gemeente Lingewaard is bouwheer in dit nieuwbouwproject.
Met dezelfde gemeente Lingewaard is in 2022 op bestuurlijk niveau met grote regelmaat overlegd over de staat van de gebouwen, de noodzaak tot (ver)nieuwbouw en wordt ook op het niveau van de lokale politiek onze zorg hierover uitgesproken. Wij trekken hier samen op met de po-bestuurders die in dezelfde gemeente met een vergelijkbare huisvestingsproblematiek te maken hebben.
In dit verband wordt bestuurlijk de noodzaak tot nieuwbouw van het gebouw van OBC Huissen benadrukt. Het gebouw is zeer gedateerd en biedt als gevolg van alle maatschappelijke ontwikkelingen, niet meer het gevoel van veiligheid voor zowel leerlingen als medewerkers. Daarnaast is het op niveau brengen van het klimaat in het gebouw problematisch en vraagt forse investeringen die gezien de datering van het gebouw nooit rendabel zullen zijn.
Met de gemeente Overbetuwe, waar onze scholen in Elst en Zetten zijn gehuisvest, is nauw overleg over de staat van de gebouwen in Zetten. Er wordt coöperatief en voortvarend gekeken naar ontwikkelmogelijkheden van nieuwbouw voor zowel onze vo- als po-school.
De wijze waarop met de gemeente Overbetuwe is samengewerkt na de brand in één van de bouwdelen van het HPC in Zetten, is illustratief voor de gezamenlijke ambitie goede onderwijshuisvesting te realiseren. Samen met de gemeente is met subsidie de luchtbehandeling in dit bouwdeel op niveau ‘Frisse scholen klasse 2’ gebracht.
Luchtbehandeling
De landelijke oproep van de minister om de luchtbehandeling van schoolgebouwen aan te passen, is deels uitvoerbaar gebleken. Enkel met de renovatie van het bouwdeel na de brand in het HPC, is hier deels vervolg aangegeven.
Ingrepen om in de verouderde gebouwen de luchtbehandeling op gewenst niveau te krijgen, vraagt gezien de enorme investering die dat zal vragen een coöperatieve houding van de gemeenten. Daarnaast stellen wij ons terecht de vraag of een dergelijke forse investering exploitatie-technisch haalbaar is.
In 2022 zijn wel alle klaslokalen van onze gebouwen uitgerust met een CO2-meter. De metingen worden door de hoofdconciërges van de gebouwen gemonitord en er wordt actie genomen indien een meting boven de grens komt. Hierbij te denken aan uitroosteren van lokalen totdat de (buiten)temperaturen weer beheersbaar zijn. OBC Elst ondervindt geen problemen met de luchtbehandeling.
Toekomstige ontwikkelingen
Met de gemeenten wordt de staat van de gebouwen in bestuurlijke overleggen besproken en is nieuwbouw aan de orde voor OBC Bemmel.
Voor wat het HPC heeft de gemeente Overbetuwe een nieuwbouwperspectief geboden voor wat betreft de onderwijshuisvesting van ons vo-onderwijs in Zetten. De verkenningen hiervoor zullen in 2023 een vervolg krijgen.
De besluitvorming van het gemeentelijk integraal onderwijshuisvestingsplan waarin nieuwbouw voor OBC Bemmel is voorzien en op termijn OBC Huissen, is in 2019 door de gemeenteraad vastgesteld. Anno 2022 is gebleken dat de in 2019 gehanteerde (financiele) uitgangspunten tekortschieten. Bouwkosten zijn het ingeschatte financieringsniveau van 2019 ver overstegen en het geprognotiseerde leerlingenaantal lijkt niet meer te gaan passen in het eerder beoogde bouwvolume. Met andere woorden, de nu in te schatten stichtingskosten zullen ten opzichte van 2019 met een kleine 25% tot 30% gaan stijgen en daarmee het financieringsbedrag van de gemeente Lingewaard. Hierover wordt binnen het bouwteam nauw overleg gevoerd met de gemeente.
De consequentie hiervan is dat de beoogde 10% bijdrage in de stichtingskosten van de scholengroep ook zal toenemen en negatief kan gaan doorwerken in onze meerjaren-exploitatie. Deze bijdrage is bedoeld voor de cofinanciering van duurzaamheidsmaatregelen in de nieuwbouw.
Over de noodzaak van deze tot op heden gebruikelijke 10% bijdrage, zal op basis van een landelijke trend van ‘geen’ bijdrage, verder bestuurlijk overleg gaan plaatsvinden.
Het gesprek met de gemeente over de gewenste nieuwbouw voor OBC Huissen, zal gezien de slechte veiligheidsbeleving van het gebouw met effect op het onderwijs- en pedagogisch klimaat, ook in 2023 hoog op de bestuurlijke agenda staan.
Duurzaamheid & maatschappelijk verantwoord ondernemen
Onze scholengroep is een maatschappelijke onderneming en heeft hierdoor een voorbeeldfunctie in de lokale gemeenschap. Vanuit dit besef streven wij naar een verdere verduurzaming van onze bedrijfsvoering en het maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij wij ons steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de (lokale) gemeenschap.
Op het gebied van duurzaamheid is onze scholengroep actief op de gebieden energie, duurzame inkoop, gezonde schoolcatering, arbeidsvoorwaarden, mobiliteit, afval en verminderen papierverbruik. De nieuwbouw van onze school in Elst is als BENG-gebouw in september 2021 opgeleverd.
In het kader van sportactiviteiten van lokale- en regionale sportclubs en wekelijkse bijeenkomsten van de baptistengemeente in Zetten, worden succesvolle verbindingen gelegd tussen de accommodatiebehoeften vanuit onze leefomgeving en de mogelijkheden die onze scholen daartoe kunnen bieden.
De maatschappij en school: een voor onze scholengroep meer dan logische combinatie!