Onderwijs & Kwaliteit

Inspectie

De onderwijsinspectie heeft in 2022 zich bij de SgOMB zowel op bestuurlijk- als op locatieniveau laten zien.

Op bestuurlijk niveau heeft de inspectie het tweede kwartaal het vierjaarlijkse verificatieonderzoek bestuur-scholen uitgevoerd. De inspectie heeft op basis van onderzoekskader 2021 onderzocht of de sturing door het bestuur op de kwaliteit van het onderwijs op de scholen op orde is, of er sprake is van deugdelijk financieel beheer en hoe dit bijdraagt aan de kernfuncties van het onderwijs. Het onderzoek is met een ruime voldoende afgerond. 

De hoofdlijnen van de bevindingen zijn volgende:

  • Het bestuur bewaakt en bevordert de kwaliteit van het onderwijs op zijn scholen. Dit doet het bestuur vanuit een werkwijze waarmee het zicht heeft op de onderwijskwaliteit en de onderwijsresultaten.
  • Het bestuur heeft een visie op goed onderwijs en deze uitgewerkt in een aantal ambities en doelen. De scholen hebben deze ambities en doelen vervolgens gebruikt voor het opstellen van hun eigen doelen. 
  • Het bestuur en de scholen werken samen aan het bereiken van hun doelen. 
  • Om de onderwijskwaliteit te kunnen bewaken, evalueert het bestuur regelmatig wat goed gaat en wat beter kan of moet in de scholen. Het bestuur gaat dan ook na of ambities en doelen worden gerealiseerd. Als het nodig is, treft het bestuur maatregelen om de onderwijskwaliteit te verbeteren. De uitkomsten van de evaluaties deelt het bestuur met in ieder geval de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en de intern toezichthouder. Deze betrekt het bestuur ook bij de totstandkoming van nieuw beleid en het informeert hen over de uitvoering van het beleid. 
  • Het bestuur zorgt er voor dat de randvoorwaarden voor het organiseren van onderwijs op orde zijn en er sprake is van deugdelijk financieel beheer.

Het concreter maken van de doelen, ervoor zorgen dat ook de doelen waaraan de scholen werken duidelijker worden is een punt om bestuurlijk te versterken. De doelen waar de scholen aan werken, maken namelijk niet altijd duidelijk wat het beoogde resultaat is en wanneer de scholen tevreden zijn. Daarnaast adviseert de inspectie om voldoende ruimte vrij te maken voor docenten om er voor te zorgen dat alle docenten hun kennis en vaardigheden bij kunnen houden.

Vervolgens heeft de inspectie meegegeven dat de schoolgidsen onvoldoende duidelijk maken dat wanneer de vrijwillige ouderbijdrage niet wordt voldaan, leerlingen dan niet worden uitgesloten van deelname aan (buitenschoolse) activiteiten. Dit is in de nieuwe schoolgidsen aangepast.

Op locatieniveau heeft de inspectie na bevindingen vanuit twee bezoeken rond de jaarwisseling, in februari 2022 het oordeel ‘zeer zwak’ afgegeven voor wat betreft onze locatie OBC Huissen.

De overwegingen van de inspectie om tot dit eindoordeel te komen zijn op hoofdlijnen als volgt: 

  • Er zijn leerlingen die de sfeer in school als minder veilig ervaren.
  • De kwaliteitsborging behoeft verbetering. 
  • Eenduidigheid in- en structuur binnen het pedagogisch handelen moet beter geborgd worden.
  • De kwaliteit van de lessen is niet op het gewenste niveau.

De hieraan onlosmakelijk verbonden herstelopdracht is het afgelopen jaar met alle betrokken medewerkers en inzet van externe partijen, zoals onder meer het Samenwerkingsverband en de gemeente Lingewaard, voortvarend ingezet. Voor wat betreft de samenwerking met de gemeente Lingewaard wordt samen met de gemeente Arnhem het VIOS project ingezet op versterking van de ketenaanpak.

Gedurende het jaar 2022 heeft de inspectie zich op twee momenten laten informeren over de voortgang en zichtbare effecten van de ingezette maatregelen binnen OBC Huissen.

Onderwijskwaliteit en kwaliteitszorg

Ingaande schooljaar 2022-2023 staat voor de borging, ontwikkeling van – en string op onze onderwijskwaliteit en kwaliteitszorg, een intern bovenschools expertteam onderwijskwaliteit opgesteld. Het team bestaat uit onderwijsprofessionals met een hart voor kwaliteit vanuit alle locaties (inclusief Dorenweerd College), de datacoach vanuit Magister en een overkoepelend onderwijs & kwaliteitsmedewerker. 

De interne focus ligt op de onderwijsprocessen van de locaties en in het bijzonder op OP1 (aanbod), OP2 (zicht op ontwikkeling & begeleiding) en OP3 (didactisch handelen). 
De processen ten aanzien van schoolklimaat, onderwijsresultaten, kwaliteitscultuur en financieel beheer zijn onderdeel van de halfjaargesprekken tussen de bestuurder en de directieteams van de locatie. 
Daarnaast is samen met het gehele team van OBC Huissen ingezet op verbetering van het leer- en pedagogisch klimaat en het beleefde gevoel van veiligheid. Dit naar aanleiding van het kwaliteitsonderzoek van de onderwijsinspectie begin 2022 met als resultaat het oordeel ‘zeer zwak’. De vervolgonderzoeken van de inspectie na deze eerste negatieve kwalificatie geven voldoende reden aan te nemen dat de locatie zich weer op de goede weg aan het begeven is.
Een jaar na dato heeft de inspectie, als resultaat van alle kwaliteitsinspanningen van het team OBC Huissen, in februari 2023 het oordeel in positieve zin bijgesteld naar onvoldoende. 

Kwaliteitskalender

Per 1 januari 2022 is de interne kwaliteitskalender vernieuwd in de vorm van “Kader kwaliteitsbeleid SGOMB”. Het expertteam onderwijskwaliteit handelt mede op basis van dit vastgestelde kader.

E-Loo – DOT

Om de kwaliteit van de lessen te monitoren, is eerder in 2021 de digitale lesobservatietool (DOT) van E-Loo geïntroduceerd op onze scholen. Met deze DOT worden leidinggevenden in staat gesteld om de lessen van docenten in hun team te observeren en vanuit deze observatie te sturen op eventuele ontwikkelingen die passend en/of noodzakelijk zijn om de leerlingen te ondersteunen in hun leerproces. Daarnaast levert de observatie vanuit de DOT een handvat om het gesprek met elkaar aan te gaan over de wijze waarop een docent zich verder pedagogisch en didactisch kan ontwikkelen.

De DOT is ook ingezet voor collegiale observaties waarbij collegae een docent uit het team van advies heeft kunnen voorzien en/of praktische tips heeft kunnen geven.


Interne (collegiale) audits

Het systeem van het houden van interne onderwijsaudits is in 2021 op gang gebracht en de interne begeleiders zijn opgeleid en zijn geïnstrueerd. De focus van de audits ligt op OP2, OP3 en SKA3 en geeft inzicht in waar de school staat op de verschillende indicatoren van de onderwijsinspectie. OP2 betreft ‘zicht op ontwikkeling en begeleiding’, OP3 betreft ‘didactisch handelen’ en SKA3 ‘kwaliteitszorgsysteem van de locatie’.

In 2022 is een eerste interne audit op de locatie Elst uitgevoerd.

De uitkomsten van de audit hebben voor het team goede aanknopingspunten opgeleverd om het didactisch en pedagogisch handelen verder te versterken.

Digitaal afstandsonderwijs (21st century skills)

Onder druk van de beperkende coronamaatregelen in de afgelopen jaren is het verzorgen van digitaal onderwijs grotendeels verankerd in onze werkwijzen. We constateren dat mede door deze coronaperiode, feitelijk pas medio 2022 beëindigd, de digitale vaardigheden bij onze professionals goed zijn verankerd.

10-14 onderwijs

Bij het HPC Zetten is in het voorliggende schooljaar 2021-2022 een nieuwe onderwijsstructuur van start gegaan. De onder- en bovenbouw teams vmbo zijn vernieuwd en de onderwijsvorm Kunskapsskolan heeft hierbij aan de basis gelegen. In de loop van 2022 is duidelijk geworden dat het aanbod van lesmaterialen via Kunskapsskolan minder aansloot bij de behoeften van ons onderwijs en is gekeken naar een vergelijkbaar aanbod via Klik. Dit heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Vooralsnog blijft de methodiek van Kunskapsskolan gehanteerd als basis voor ons onderbouwonderwijs in Zetten.

De overgang van schooljaar 2021-2022 naar schooljaar 2022-2023 is het eerste jaar geweest dat leerlingen vanuit leerjaar twee (onderbouw) binnen het systeem van 10-14 onderwijs zijn doorgestroomd naar leerjaar drie in het reguliere onderwijs. De aansluiting is naar wens verlopen en heeft geen nieuwe ‘knip’ in de leerroute van de leerlingen opgeleverd.

OBC 2020

Binnen OBC Bemmel is in navolging op de onderbouw, bij de start het schooljaar 2022-2023 gestart met het aanbieden van keuzemodules in de bovenbouw. De docent helpt de leerlingen tijdens de coachgesprekken en de driegesprekken, om te kiezen wat bij hen past. Gestuurd wordt op realisatie van een leergemeenschap waarin gezamenlijk voortdurend gewerkt wordt aan het beste onderwijs voor de leerlingen.

Aspirant opleidingsschool Radboud Universiteit – HAN

Sinds 2020 is onze scholengroep samen met onze collegae van het Arentheem College, ‘Aspirant Opleidingsschool’. In nauwe samenwerking met de HAN en de Radboud Universiteit in Nijmegen, draait een intensief opleidingsprogramma om docentenopleidingen en de praktijk goed met elkaar te verbinden.

Medewerkers van de scholengroep maken deel uit van gezamenlijke opleidingsteams en hebben hun inbreng op diverse niveaus van de gezamenlijke opleidingsstructuur.


Passend onderwijs

Zorgen dat alle leerlingen een passende plaats in het onderwijs kunnen vinden en dat ze daarbij de ondersteuning krijgen die ze eventueel nodig hebben. Dat is het doel van passend en daarmee ook ons onderwijs. 

De ontvangen ondersteuningsmiddelen van het ministerie van OCW worden via een systematiek binnen het samenwerkingsverband beschikbaar gesteld om de collectieve doelen in het ondersteuningsplan te realiseren. 

In het kader van passend onderwijs werkt onze scholengroep samen met diverse regionale voortgezet onderwijsinstellingen (vo-vso) in regio Arnhem, Betuwe en Veluwe in Samenwerkingsverband ‘De Verbinding’. De Dr. Lammerts van Buerenschool maakt onderdeel uit van Samenwerkingsverband PassendWijs.

In 2020 in binnen het Samenwerkingsverband passend onderwijs gekozen voor opting-out. De leerwegondersteunende gelden (LWOO) worden in tegenstelling tot voorafgaande jaren, door het samenwerkingsverband ontvangen en via een verdeelsleutel over de bij het samenwerkingsverband aangesloten scholen verdeeld. 

In totaal heeft de Scholengroep vanuit het Samenwerkingsverband in 2022 € 2.780.391 aan middelen ontvangen. Daarnaast is SgOMB gekort op de vanuit DUO ontvangen subsidies met een bedrag van € 16.829 in verband met de uitputting zware ondersteuning (materiële bekostiging) bij het SWV.

De middelen van het Samenwerkingsverband PassendWijs zijn door onze po-school ingezet voor lichte- en zware ondersteuning. De gelden voor lichte ondersteuning zijn ingezet voor facilitering van de IB-er, de onderwijsassistente en de leerkracht van de plusgroep. De gelden voor zware ondersteuning zijn naast de bekostiging van de orthopedagoge en dyslexiebehandelaars, ingezet via Kindkans, een digitaal systeem waarmee aanvragen voor extra ondersteuning, arrangementen en/of materialen en de aanvragen voor een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor speciaal basisonderwijs (SBO) ingediend worden bij het Samenwerkingsverband. 

NATIONAAL PROGRAMMA ONDERWIJS

Het ministerie van OC&W heeft via het Nationaal Programma Onderwijs aanzienlijke middelen ter beschikking gesteld aan het onderwijs om de achterstanden die zijn ontstaan door corona in te lopen. Voor het vo is in schooljaar 2022/2023 een bedrag van € 820 per leerling beschikbaar gesteld.

In tegenstelling tot eerdere door het Rijk aangegeven kaders, worden de in schooljaar 2022-2023 ontvangen NPO-gelden, verspreid gedurende de schooljaren 2023-2024 en 2024-2025 binnen de scholengroep ingezet. Deze keuze is gebaseerd op drie overwegingen, te weten:

  • We hebben geconstateerd dat de Corona effecten nog langer dan enkel in schooljaar 2022-2023 bij leerlingen zichtbaar waren en daarmee extra middelen noodzakelijk waren. 
  • We hebben voorzien dat, gezien het mogelijke lerarentekort, het geen realistisch scenario was om alle te ontvangen gelden van schooljaar 2022-2023 ook daadwerkelijk in dat schooljaar in te zetten. 
  • We hebben de lijn gevolgd om met een deel van de NPO gelden de extra ondersteunings- en begeleidingsbehoefte van leerlingen te financieren. Middelen die normaal gesproken op reguliere basis via de samenwerkingsverbanden aan ons toe zouden komen, maar vanaf 2023 door tekorten van het samenwerkingsverband een dalende lijn vertonen.

Alle scholen binnen de scholengroep hebben een schoolscan uitgevoerd binnen hun school om in beeld te krijgen waar de problemen en knelpunten liggen. Op basis daarvan is door de schooldirectie (directeur/rector samen met het managementteam) gekozen welke interventies uit de beschikbare “menukaart”, worden ingezet. Er zijn geen NPO middelen bovenschools ingezet. 

Bij een enkele school is dit gedaan samen met alle leerkrachten. De gekozen interventies zijn benoemd in een schoolprogramma NPO dat ter instemming is voorgelegd aan de betreffende medezeggenschapsraden. Alle decentrale medezeggenschapsraden hebben ingestemd met de schoolprogramma’s.

Hieronder een overzicht van de interventies uit de menukaart en de bedragen die binnen de scholengroep per interventie over 2022 zijn ingezet. 

Totaal is in 2022 aan NPO gelden ontvangen (inclusief aanvullende gelden voor VBO en achterstand) een bedrag van € 1.901.158. Totaal is in 2022 een bedrag van € 2.321.446 ingezet. 

Interventiesbesteding in € in 2022
A. Meer onderwijs om bij groepen leerlingen kennis en vaardigheden bij te spijkeren€ 824.572

B. Effectievere inzet van onderwijs om kennis en vaardigheden bij te spijkeren

€ 451.617

C. Sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van leerlingen

€ 82.905

D. Ontwikkeling van de executieve functies van leerlingen

€ 383.769
E. (Extra) inzet van personeel en ondersteuning€ 421.514

F. Faciliteren en randvoorwaarden: activiteiten die Randvoorwaardelijk/ ondersteunend zijn voor interventies (A-E), ouderbetrokkenheid en digitale technologie

€ 157.069

G. Overige: dotaties voorzieningen/bestemmingsreserve NPO

- € 420.288
Totaal€ 1.901.158

Voor 10,5% van de middelen is personeel niet in loondienst ingezet dan wel zijn examentrainingen uitgevoerd door een externe organisatie. Er is gekozen voor extern personeel om enerzijds geen verplichtingen aan te gaan met personeel in verband met het incidentele karakter van de middelen en omdat in verband met de krapte op de arbeidsmarkt er niet altijd personeel beschikbaar is anderzijds. De examentrainingen vinden plaats in het weekend en het is niet mogelijk qua inzetbaarheid van personeel dit met eigen personeel te organiseren.

Aan de scholen binnen de scholengroep is gevraagd om resultaten door te geven die gemeld kunnen worden met het schoolprogramma/inzet van NPO middelen.

De volgende resultaten zijn binnen de dagelijkse onderwijsorganisatie zichtbaar geweest:

  • De inzet van de interventies leidde tot betere toerusting om in te spelen op de ondersteuningsbehoeften van leerlingen, zowel op het gebied van leren als sociaal emotioneel.
  • Er is lesuitval voorkomen.
  • Docenten zijn geschoold in het begeleiden en coachen van leerlingen.
  • Leerlingen konden op individuele basis of in kleine groepen worden geholpen om executieve vaardigheden te ontwikkelen.
  • Leerlingen hebben extra ondersteuning gekregen hetgeen tot betere toets resultaten heeft geleid.

Regeling professionalisering en begeleiding starters en schoolleiders (po)

Onze po-school, de dr. Lammerts van Buerenschool, heeft € 17.000 ontvangen in verband met professionalisering en begeleiding starters en schoolleiders. Deze middelen zijn ingezet voor ondersteuning bij de groepen en jobcoaching.

Werkdruk middelen (vo)

In november is via de beschikking strategisch personeelsbeleid voor de VO scholen een bedrag van € 321,96 per leerling ontvangen voor werkdrukvermindering. 
Dat betreft voor onze scholengroep een bedrag van € 1.174.188

De helft van het subsidiebedrag is bestemd voor collectieve inzet binnen de school of entiteit om de ervaren werkdruk te verminderen. De aanwezige teams binnen de schoollocaties maken samen- of in afstemming met de medezeggenschapsraad van de locatie, concrete plannen voor inzet van deze middelen. Deze plannen zijn ultimo 2022 nog niet gereed. De gelden zijn namelijk laat beschikbaar gesteld en konden niet meer worden ingezet in de maanden augustus t/m december 2022. Derhalve zijn deze gelden volledig als een bestemmingsreserve opgenomen per ultimo 2022

De andere helft van dit bedrag dient ter dekking van de kosten voor de 40 uur die conform de in 2022 afgesloten cao-vo aan werknemers aanvullend zijn toebedeeld voor individuele verlichting van de werkdruk. Conform cao betreft dit een individueel recht van medewerkers en kunnen zij zelf bepalen hoe ze werkdruk verlichtende middelen willen inzetten binnen de kaders van de cao en binnen de verdere kaders die door de werkgever zijn opgesteld.

Over de periode januari t/m juli 2022 heeft voor elke werknemer uitbetaling  van deze uren plaats gevonden.

Gegevens komen van Scholen op de Kaart (zie website)

Sociale veiligheid

In 2022 heeft onder de leerlingen van de locaties Huissen, Elst en Zetten een meting plaatsgevonden voor wat betreft de sociale veiligheid op onze scholen. De respons en daarmee de representativiteit, (respectievelijk 48%, 57% en 71%) is gemiddeld tot goed en geven daarmee een representatief beeld af over het welbevinden, de ervaren sociale en fysieke veiligheid en over eventuele aantasting van de sociale en fysieke veiligheid. De respons OBC Bemmel betrof slechts 6% gaf daarmee geen representatief beeld over de feitelijke (meetbare) stand van zaken. 

Over het algemeen wordt de sociale veiligheid voor wat betreft de ervaren veiligheid of eventueel aangetaste veiligheid op alle scholen als goed ervaren en in lijn ligt met de landelijke benchmark.

In cijfers:

Bekijk ook: https://scholenopdekaart.nl/

Onze po-school neemt jaarlijks deel aan de acties rond “Paarse vrijdag”. In alle groepen (ook de Oekraïense groep) wordt aandacht geschonken aan dit onderwerp. Daarnaast heeft de school  in het burgerschapsbeleidsplan activiteiten opgenomen die discriminatie tegengaan.

Deze activiteiten zitten zowel in de Kanjertraining als in de methode BLINK.

Toetsing en examinering

Met betrekking tot toetsing en examinering, gelden de scholengroepbrede uitgangspunten:

Visie op toetsing en schoolexaminering

In schooljaar 2021-2022 is een toekomstgerichte visie op toetsing en schoolexaminering, voor zover die nog niet beschreven was, per school vastgesteld.

Deze visie is in overeenstemming met de onderwijsvisies van de scholen en wordt doorvertaald in de manier waarop omgegaan wordt met o.a. toetsing in de onderbouw, formatief en summatief handelen en de schoolexamens. In de scholengroep zijn 2 toetsexperts opgeleid die dit proces ondersteunen en het herijken van het toetsbeleid aanjagen.

Aanpassing PTA

De PTA’s worden jaarlijks aan het begin van het schooljaar herzien door de vaksecties en op dat moment zo nodig in lijn gebracht met de door het ministerie aangegeven kaders en regelgeving voor wat betreft toetsing en schoolexaminering.

Daarnaast spannen we ons in om de wijze van afsluiting van leerstof zo veel mogelijk in lijn te brengen met de onderwijsvisie van de scholen, om op die manier de kwaliteit van de examinering optimaal te borgen.

Examensecretarissen

Elke school legt vast wat er van de examensecretaris verwacht wordt. De op de locaties aanwezige examensecretarissen hebben periodiek gezamenlijk overleg over de toe te passen interne- en externe regelgeving inzake toetsing en examinering.

Daarin werd in 2022 ook de taak van de examensecretaris t.o.v. die van de examencommissie betrokken, en de impact van de wettelijke verankering van de verantwoordelijkheid van de examencommissie voor de borging van de kwaliteit van de (school)examinering voor de taak van de examensecretaris.

Examencommissies

Op elke VO-school is een door het CvB ingestelde een examencommissie actief. Deze hebben in 2022 hun eerste evaluatie bij het CvB aangeleverd. Daaruit blijkt een gedegen bewustzijn van de uitgebreide verantwoordelijkheid van de examencommissie, en een adequate aansturing van de uitvoering van de (school)examinering. Daarnaast komt het besef naar voren dat de positie van de examencommissie explicieter verankerd moet worden.

De afstemming met de vaksecties voor wat betreft de opgestelde PTA’s en de feitelijke uitvoering van de PTA’s geeft nog ruimte voor verdere ontwikkeling. De commissies hebben de schoolleidingen, voor zover dat van toepassing was, adequaat kunnen adviseren over door leerlingen ingediende vragen en bezwaren bij de afgenomen schoolexamens.


Centraal examen

Het centraal examen heeft ook in 2022 in aangepaste vorm plaatsgevonden. Er werd ruimte geboden voor een derde examentijdvak, er was een extra herkansing en hebben eindexamenleerlingen de mogelijkheid gekregen een onvoldoende voor een niet-kernvak niet mee te laten tellen in het eindexamenresultaat. Op de juiste uitvoering van deze aanpassingen alsmede het gehele centraal examen is toegezien door de examencommissies.

Overige ontwikkelingen

Covid-19

Tot aan de zomer van 2022 heeft de nasleep van de covid-19 pandemie ons nog parten gespeeld. 

In de eerste twee maanden van 2022 heeft kortstondig ziekteverzuim als gevolg van de omikron variant, het onderwijsproces nog fors beïnvloed. Er is in deze periode  incidenteel sprake geweest van een kortstondige sluiting van één van onze locaties, is er sprake geweest van minimaal bezette klassen en is noodgedwongen teruggegrepen naar lesgeven en toetsen op afstand.

Wij hebben geconstateerd dat met name de hele covidperiode met al zijn beperkingen, effect heeft gehad op het sociaal-emotioneel welzijn en gedrag van zowel leerlingen als medewerkers.

Pas bij met de start van het nieuwe schooljaar in september is weer het gevoel ontstaan van een normaal te organiseren schoolleven.

Heterogene brugklassen

In alle vo-locaties is schooljaar 2022-2023 gestart met heterogene brugklassen. Een voor alle locaties succesvol aangevraagde landelijke subsidie ondersteunt deze ontwikkeling.

Burgerschapsonderwijs

De manier waarop per school de visie op het begrip burgerschap is uitwerkt, is bepaald door drie elementen: 

  • Visie op mens en maatschappij: beschrijven van de idealen van de school (“goed samen leven”) en de wijze waarop het onderwijs hieraan bijdraagt. De idealen van school worden gevoed vanuit de identiteit, maar ook vanuit de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.
  • De behoeften van leerlingen afhankelijk van hun ontwikkelingsfase, de toeleiding naar bijvoorbeeld het vervolgonderwijs en de sociale context waarin leerlingen opgroeien.
  • Wettelijke eisen zoals vastgesteld in de wettelijke opdracht (voor het voorgezet onderwijs)

Met ingang van het schooljaar 2022-2023 is deze visie van de school op burgerschaps-onderwijs structureel in het dagelijkse onderwijs verankerd.

Toekomstige ontwikkelingen

De door werkgever en werknemers gemaakte afspraken in de recente cao-vo betekenen niet alleen voor de SgOMB, maar in het algemeen binnen het onderwijs een stevige uitdaging. Het gezamenlijk werken aan de verlichting van de ervaren werkdruk in het onderwijs en de inzet van werkdruk verlichtende maatregelen raakt vrijwel alle aspecten van het dagelijkse onderwijsproces. De spagaat tussen ondermeer een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, inzet van uren en de voortdurende noodzaak om het onderwijs door te ontwikkelen, wordt daarmee steeds voelbaarder.

Daarnaast staan we voor de komende jaren, samen met alle deelnemende besturen in ons vo-samenwerkingsverband (SWV), voor een grote uitdaging om de onderwijsondersteunings-middelen op een juiste manier verdeeld naar die plekken waar binnen ons gezamenlijk onderwijs ondersteuning noodzakelijk is. Daarbij is er urgentie om de financiering van ons vo-samenwerkingsverband in positieve zin op orde te brengen. De huidige en meerjarige negatieve exploitatie prognose van ons SWV waaraan wij als deelnemer een bijdrage aan moeten leveren, gaat ten koste van de daadwerkelijke inzet op ondersteuning die wij op enkele van onze scholen moeten gaan realiseren.

Onderwijs aan nieuwkomers

Als gevolg van de oorlogssituatie in de Oekraïne geven wij, in afstemming met de gemeente Overbetuwe, sinds mei 2022 bij onze po-school de Dr. Lammerts van Buerenschool onderwijs aan 24 Oekraïense kinderen. 

Hiertoe hebben wij twee van oorsprong Oekraïense docenten aan ons weten te binden. Haar Oekraïense diploma’s zijn succesvol getoetst. Ook verzorgen wij NT2 onderwijs. Dit met als doel deze nieuwkomers in te laten stromen in het reguliere onderwijsproces. Voor dit extra type onderwijs is aanvullende bekostiging verkregen.