Organisatie

Contactgegevens

Statutaire naam: Stichting Christelijk Onderwijs Over- en Midden-Betuwe 

Adres: De Heister 1, 6681 CV Bemmel 
Telefoon: 0481 – 47 05 55 
E-mailadres: info@scholengroepomb.nl
 Website: www.sgomb.nl 

Bestuursnummer: 41440 

Juridische structuur

De rechtspersoonlijkheid van het bevoegd gezag is vormgegeven in de Stichting Christelijk Onderwijs Over- en Midden-Betuwe met als handelsnaam Scholengroep Over- en Midden-Betuwe. De Stichting staat ingeschreven in het Handelsregister onder Kamer van Koophandel nummer 09139157. 

Bestuur

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door één bestuurder, tevens voorzitter College van Bestuur, mevrouw dr. I.M. van Eekelen.

Scholen

De Scholengroep Over- en Midden-Betuwe (SgOMB) bestaat uit vier vo-scholen en één po-school: het Over Betuwe College in Bemmel, Elst en Huissen en het Hendrik Pierson College en de Dr. Lammerts van Buerenschool in Zetten. De scholen zijn gesitueerd in twee gemeenten: de gemeente Lingewaard en de gemeente Overbetuwe.

De bij onze scholengroep aangesloten vo-scholen en po-school, liggen geografisch gezien in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen. Zij vinden daar hun eigen voedingsgebied:

Naam schoolType onderwijsWebsite school
Over Betuwe College BemmelVoortgezet onderwijshttps://www.obc-bemmel.nl
Over Betuwe College Elst Voortgezet onderwijs https://www.obc-elst.nl/
Over Betuwe College Huisen Voortgezet onderwijs https://www.obc-huissen.nl/
Hendrik Pierson College Zetten Voortgezet onderwijs https://www.hpc-zetten.nl/
Dr. Lammerts van Buerenschool Zetten Primair onderwijs https://www.lvbueren.nl/

Organisatiestructuur

Op basis van onze interne drielaags managementstructuur zijn de directieteams op locatie integraal verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de school. In het onderstaande organogram wordt de zelfstandigheid van de scholen en de relatie tot het College van Bestuur weergegeven. Ook de toezichthoudende positie van de Raad van Toezicht is zichtbaar.

Het organogram van de Scholengroep Over- en Midden-Betuwe (SgOMB) 2022 is op hoofdlijnen als volgt opgebouwd:

De (gemeenschappelijke) medezeggenschap
De medezeggenschap bestaat uit een vertegenwoordiging van medewerkers, leerlingen en ouders/verzorgers.

De structuur van de medezeggenschap is op decentraal niveau vanaf 2022 gewijzigd. 

Sinds 2022 heeft elke vo-locatie van onze scholengroep een locatie-eigen (decentrale) medezeggenschapsraad (DMR). Tot 2022 was de medezeggenschap van de drie OBC scholen binnen één medezeggenschapsraad georganiseerd. Om meer en beter recht te doen aan de lokale belangen van de individuele school, zijn in afstemming met de medezeggenschap DMR’en ingericht. 

Om deze nieuwe structuur succesvol van start te laten gaan hebben zowel de leden van de MR als de leden van de GMR een professionaliseringstraject doorlopen. Dit met als doel om de leden van kennis en kunde te voorzien om op een constructieve wijze het goede gesprek met de directeur/rector en bestuurder aan te gaan. 

Op concernniveau heeft geen wijziging plaatsgevonden en zijn afgevaardigden van de DMR’en vertegenwoordigd in de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). 

De po-school heeft, gezien het specifieke basisonderwijs een eigen MR en heeft daarmee een eigenstandige afstemmingslijn met de bestuurder.

Ga ook naar Samenwerkingsverbanden op de kaart

Horizontale dialoog en verbonden partijen

De direct aan ons onderwijs verbonden partijen zijn de samenwerkingsverbanden po en vo. Betreft Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs V(S)O 25.06 de Verbinding (vo-onderwijs) en Stichting Samenwerkingsverband Passend Wijs (po-onderwijs).

Met ‘De Verbinding’ is met de deelnemende besturen in 2022 een inhoudelijke discussie opgestart over de geprognotiseerde meerjarige negatieve financiele perspectieven en de besteding c.q. toekenning van ondersteuningsmiddelen vanuit het samenwerkingsverband.

Op gemeentelijk niveau worden vanaf elk niveau in de organisatie contacten onderhouden. Betreft ondermeer afstemmingen op het gebied van operationele activiteiten en bestuurlijke afstemmingen op het gebied van (strategische) onderwijshuisvesting. In 2022 zijn de gemeentelijke bestuurders specifiek verzocht ten behoeve van de fusie-effectrapportage, een instemmend oordeel te geven over de voorgenomen bestuurlijke fusie met het Dorenweerd College.

We merken dat de problematieken en uitdagingen van onze maatschappij steeds zichtbaarder zijn geworden binnen de muren van onze scholen. Leerlingen, ouders/ verzorgers zijn mondiger en het op een zorgvuldige wijze met elkaar omgaan en communiceren, is zichtbaar steeds meer onder druk komen te staan. Dit kan negatief uitwerken op het pedagogisch klimaat binnen de school. 

Op het gebied van borging van de veiligheid binnen de scholen van zowel onze leerlingen als onze medewerkers, wordt daartoe een open dialoog aangegaan met ouders/verzorgers en leerlingen en wordt externe expertise ingeroepen. Zo is bijvoorbeeld in de week tegen het pesten in samenwerking met InDifferent uit Arnhem, bewustzijn gecreëerd bij leerlingen over pesten en de negatieve effecten van gepest worden. 

Zo heeft OBC Huissen deelgenomen aan het zogenaamde VIOS-project (aanpak Veiligheid In en Om School). Betreft een project ten behoeve van een brede aanpak tegen ondermijnende jeugdcriminaliteit. Bij dit programma zijn tal van organisaties betrokken waaronder politie, straatcoaches, jeugd-jongerenwerkers en ondernemers. Scholen vervullen binnen deze aanpak ook een belangrijke rol. 

De aanpak VIOS voorziet enerzijds scholen van handelingsperspectief bij het omgaan met ondermijnende jeugdcriminaliteit. Anderzijds betrekt het VIOS-project scholen bij de wijkgerichte aanpak in gemeenten in ons voedingsgebied.

BESTUURLIJKE SAMENWERKING

Medio 2021 zijn er eerste bestuurlijke verkenningen opgestart voor samenwerking met een regionale éénpitter binnen het vo-onderwijs, het Dorenweerd College te Doorwerth.

Vanuit deze bestuurlijke verkenningen is komen vast te staan dat wij als beide besturen ervan overtuigd zijn dat we samen sterker staan. Sterker als organisatie, sterker als werkgever en vooral: sterker in onze gezamenlijke ambitie om alle kinderen in de regio kwalitatief, breed en rijk onderwijs te bieden. Door expertise, middelen en creativiteit te bundelen, kan de nieuw te vormen scholengroep beter inspelen op nieuwe uitdagingen, onderwijsvraagstukken en maatschappelijke ontwikkelingen. Dit heeft ertoe geleid dat eind 2021 het proces is opgestart om per 1 augustus 2023 een bestuurlijke fusie te realiseren.

Eind 2022 hebben zowel de beide Raden van Toezicht als beide medezeggenschapsraden ingestemd met het fusiebesluit en is de fusie-effectrapportage voor toetsing bij de Dienst Uitvoering Onderwijs ingediend.

Vanuit één bestuurlijk perspectief kan de nieuwe organisatie straks beter focussen op kwaliteit en de verdere ontwikkeling van de scholen. Bestuurlijke schaalvergroting biedt voor zowel Het Dorenweerd College als de SgOMB efficiencyvoordelen en kansen om stappen te zetten. Met name op het gebied van innovatie, professionele uitwisseling en onderwijsontwikkeling.

Als bestuur wordt met de besturenfusie het volgende beoogd:

  • Kwalitatief hoogwaardig, thuisnabij onderwijs, behoud van (meer) onderwijsaanbod, keuzemogelijkheden, maatwerk en differentiatie.
    We streven hierbij naar een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau, waarbij het toezichtkader van de inspectie het minimale uitgangspunt is. Met een besturenfusie willen we bijdragen aan het versterken van het onderwijs op onze scholen, aan behoud – en zo mogelijk uitbreiding– van keuzemogelijkheden voor leerlingen in onderwijsaanbod en leerroutes, en een impuls geven aan onderwijsvernieuwing.
  • Aantrekkelijk werkgeverschap.
    Door gezamenlijk te investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers en kennisuitwisseling vergroten we de kwaliteit van het onderwijs en de aantrekkingskracht van de nieuw te vormen scholengroep. Uitgangspunt in het mobiliteitsbeleid is de zogenaamde “blije” of vrijwillige mobiliteit, met voldoende instroom- en doorgroeimogelijkheden. De match tussen de (ontwikkelings)behoefte van het personeel en de school/werkplek staat hierbij centraal.
  • Efficiënte, professionele bedrijfsvoering en financiële continuïteit.
    Uitgangspunt is een financieel gezonde organisatie en een toekomstbestendige inrichting van de bedrijfsvoering, die ten dienste staat van het primaire proces op de scholen.
  • Stevige positionering als scholengroep in het bestuurlijk krachtenveld in de regio Nijmegen, Arnhem en de Betuwe.

Belangrijke uitgangspunten:

  • Behoud van eigenheid en autonomie van de scholen.
    Na een besturenfusie tussen SgOMB en Het Dorenweerd College behouden alle huidige scholen hun eigen onderwijskundige en levensbeschouwelijke identiteit. Ook houden zij de ruimte om zelf accenten te leggen in de waarden die zij belangrijk vinden en in pedagogisch-didactische uitgangspunten. In de statuten van de fusiestichting zijn de identiteit, diversiteit en toegankelijkheid van de scholen geborgd.
  • Geen gedwongen ontslag of - overplaatsing als gevolg van de besturenfusie.
    Uitgangspunt is dat het fusiebesluit niet leidt tot gedwongen ontslag of gedwongen overplaatsing van het huidige personeel.
  • Behoud korte lijnen, zichtbaarheid bestuurder, geen extra bureaucratie.
    Uitgangspunten in de verder te ontwikkelen besturingsfilosofie zijn: slagvaardigheid, ruimte voor verschillen en initiatief binnen de kaders van het strategisch beleidsplan, verantwoor-delijkheden laag in de organisatie, korte lijnen en zichtbaarheid van de bestuurder.

Klachtenbehandeling

In het jaar 2022 zijn in totaal vijf inhoudelijke klachten ontvangen. 

De afhandeling van één klacht loopt nog door in 2023. Betreft een door de locatie zorgvuldig op- en onderbouwde toelaatbaarheidsverklaring c.q. aanvraag voor doorstroom van een leerling naar het speciaal onderwijs. Een aanvraag die door de ouders van de leerlinge (nog) niet ondersteund wordt.

Andere klachten betroffen een klacht over de cijfermatige beoordeling van een presentatie Engels door een van onze eindexamenleerlingen en een klacht over de beoordeling van een vmbo-praktijkvak door een leerling. 

Een andere klacht over een onduidelijk perspectief in slagingskansen van een leerling (vmbo) die specifieke maatwerkondersteuning krijgt vanuit de trajectvoorziening. Deze klachten zijn of door de interne klachtencommissie of door een verhelderend gesprek met ouders/verzorgers naar tevredenheid van de partijen afgedaan.

Eén van de klachten betrof de uitwerking en afhandeling van een uitermate complexe privé situatie tussen twee leerlingen op één van de onze scholen. Over deze klacht heeft de landelijke klachtencommissie GCBO waar wij bij zijn aangesloten, hun hoofd gebogen en een advies uitgebracht. Het advies en onze reactie daarop is met betrokken partijen gedeeld.

Ten aanzien van de klachten in het algemeen is op basis van de afhandeling van deze klachten wel duidelijk geworden dat met een duidelijke en transparante communicatie tussen zowel de school, de leerling en de ouder/verzorger, klachten voor een groot deel voorkomen kunnen worden.

Governance

Op het gebied van governance zijn er in 2022 nagenoeg geen wijzigingen geweest. 

Wel is met het oog op de beoogde bestuurlijke fusie en het daarmee formeren van één nieuwe Raad van Toezicht, door de Raad van Toezicht van de SgOMB en de Raad van Toezicht van het Dorenweerd College, afstemming geweest en is vroegtijdige samenwerking opgestart. Ten aanzien van de derde partij in de governance driehoek, de medezeggenschap, is onder ‘de (gemeenschappelijke) medezeggenschap’ de structuurwijziging al toegelicht.

Functiescheiding en code Goed Bestuur

De governancestructuur is ingericht op basis van het “Two-tier model” waarbij toezicht en bestuur strikt zijn gescheiden. Als derde partij binnen dit model beschikt de scholengroep over een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Ons interne governancemodel is geënt op het naleven van “good practices”. Deze zijn uitgesplitst naar vier principes, namelijk;

  • verantwoordelijkheid;
  • professionaliteit;
  • integriteit;
  • openheid.

De analyse voor wat betreft het naleven van de governance-richtlijnen uit de vigerende code voor het voortgezet onderwijs, is op 12 oktober 2022 geagendeerd geweest in de vergadering van de Raad van Toezicht. Er zijn op basis van deze analyse door de Raad van Toezicht geen afwijkingen op naleving van de code opgenomen richtlijnen vastgesteld. Wel behoeft een richtlijn aandacht. Betreft een actueel opleidingsplan voor de RvT. 

Dit actiepunt is meegenomen in de opzet van een herzien toetsings- en toezichtkader van de Raad van Toezicht. Deze kaders zijn door de Raad eind 2020 vastgesteld.

Ten aanzien van de interne functiescheiding en vaststelling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn eerder al, eind 2020, het managementstatuut en de interne procuratie-regeling vastgesteld. In het kader van de beoogde bestuurlijke fusie zal dit statuut en de procuratieregeling in 2023 worden herzien en opnieuw worden vastgesteld.